Welkom bij de persontrainerpodcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coachescommunity. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klanten te maken. Wil je meer informatie, dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainerpodcast.
In deze aflevering gaan we eens kijken naar hoe jij jouw klanten langer kan behouden, dus de klantenretentie kan verbeteren. Het is iets waar veel coaches tegenaan lopen. Klanten vinden is één zaak, maar klanten behouden is natuurlijk een hele andere zaak.
Als we gaan kijken naar klanten vinden, dan hebben we het eerder over sales. Klanten behouden gaat eerder over de klantentevredenheid, hoe de klanten jouw coaching ervaren. Een klant die moet verlengen, dat kost u veel minder tijd, energie en geld dan een nieuwe klant vinden.
Dat kost u heel veel energie, vaak ook geld door advertenties en dergelijke. De kunst van een goed draaiend pt-bedrijf is klanten hebben die op lange termijn blijven komen. Idealiter zou je een vast aantal klanten moeten hebben die al jouw vaste kosten betalen.
Bijvoorbeeld, je hebt 2000 of 3000 euro per maand vaste kosten. Stel dat je neemt op drie maanden een pakket van 24 weken. De mensen komen twee keer in de week, dat is twaalf weken.
Dat is drie maanden. 3000 per maand is 9000 voor drie maanden. Stel dat je pakket 1600 euro kost, dan heb je een vijftal mensen nodig.
Dan kom je er nog net niet, maar een vijftal klanten nodig die op lange termijn blijven komen om die vaste kosten te kunnen betalen. Ik heb wel iets langer pt gegeven dan jou, dus ik denk dat ik daar misschien iets meer in kan zeggen. Maar ik heb klanten gehad en dat waren er meer dan vijf die drie of vier jaar bij mij hebben getraind.
Die regelmatig verlangen, die elke keer verlengden, die daar ook nooit moeilijk over deden. Die wouden ook gewoon blijven komen. Dat zijn ook wel mensen die het financieel kunnen betalen, maar dat geeft je een enorme luxe en een enorme rust in je hoofd.
Zeker en vast. Toen ik zelf vooral offline pt gegeven, is dat bij mij ook wel een beetje de luxe geworden. Tegen het einde van mijn offline coachingperiode zat ik volledig volboekt met de uren die ik nog vrij kon maken om pt te geven, omdat ik dat uiteraard nog altijd in bijberoep deed, waar mijn uren daar wel echt beperkt in waren.
Dat was echt gewoon superfijn om te zien dat ik minstens vier, vijf vaste klanten hadden die zelfs twee keer per week kwamen sporten met mij en die eigenlijk zelfs niet meer onder contract stonden bij mij. Dus op een of elk moment konden die zeggen ik stop ermee. Die wouden gewoon graag maandelijks betalen, maar die bleven gewoon maand na maand na maand, eigenlijk zo bijna twee jaar lang, bij mij gewoon in coaching komen.
Twee keer per week komen sporten zonder enige verbindenis. Zoals je zelf zegt, je weet dat dat een soort van zekerheid is, maar dat geeft je zelfvertrouwen ook gewoon ergens wel een beetje een boost. Je weet dat wat je doet ook wel werkt, omdat de klanten ook gewoon tevreden zijn omdat ze terugkomen.
Ja, klopt. De klanten die blijven komen, daar heb je vaak een beetje de pijn van de klant. In de sales wordt dat de pijn van de klant genoemd.
We hebben het dan over iemand die bij jou komt en die zegt ik wil tien kilogram afslanken. Dat is niet het effectieve doel. Er ligt een achterliggend doel.
Dat is omdat die persoon zich niet goed voelt. Die persoon krijgt misschien opmerkingen. Die persoon heeft misschien een externe motivatie, een extern doel dat ze wil bereiken, maar dat is nooit specifiek tien kilogram afslanken.
Dat is om een ander effect te bekomen. De oorzaak daarvan moet je zoeken. Mensen die lange tijd bij jou komen, daar pak je die oorzaak van aan.
Heel vaak in de personal training gaat dat enerzijds om mensen die het financieel kunnen betalen. Dat is ook logisch, want het is niet goedkoop. Dan heb je voor die mensen op dat moment, en daar heb ik heel veel van gemerkt, twee uur rust gecreëerd.
Die mensen betalen je om de twee uur niet in te moeten nadenken. Ze zijn aan het bewegen, ze zijn gezond bezig, maar je creëert mentale rust. Ze zijn even weg uit een stressvolle omgeving.
Dat was bij mijn klanten in ieder geval de pijn van die klant. Dat zijn mensen die komen binnen. Na een aantal jaar, of misschien al na een jaar of een half jaar, kent je die mensen hun levensverhaal.
Die merken dat ze een uitlaatklep bij jou vinden. Hoe langer ze bij jou trainen, hoe meer persoonlijke dingen ze vertellen. Dat zijn vaak dingen die personal trainers weten, dat misschien maar een handvol andere mensen weten.
Soms weet bijna niemand in die persoon zijn omgeving. Mensen vertellen heel veel. Dat wil zeggen dat ze vertrouwen hebben.
Dat zijn de langdurige klanten. Die mensen zien het nut en de waarde ervan in. Die gaan jou met alle plezier dat bedrag betalen, omdat dat voor hen veel meer waard is dan dat.
Ja, zeker. Ik denk dat je in een van onze vorige afleveringen alles hebt aangehaald. Dat jij zelfs een uurtje met een klant bent gaan wandelen.
Ja, dat was een collega van mij. Die ging een uur wandelen met de klant. Ja, op dat moment is het hetgeen waar de klant nood aan heeft.
Jij luistert op dat moment naar de vraag van de klant. Dan voelt die klant zich gewoon geholpen uiteindelijk. Dat is waar de klant naar op zoek is.
Het vinden van een oplossing voor zijn probleem. Als jij dat probleem kan gaan oplossen, dan gaat die klant supergelukkig zijn. Ik denk dat we daar het eerste puntje hebben in klanten op lange termijn behouden.
Dat is op zoek gaan naar de pijn van de klant. Geloof het of niet, ik kan dat met 100% zekerheid zeggen, dat ga je nooit in het eerste gesprek, in het integengesprek, dat nooit te weten komen. Het kan.
Ik ken coaches die zeer goed psychologisch en emotioneel zijn, die heel goed vragen kunnen stellen, die heel goed empathisch zijn en goed kunnen luisteren. Die gaan dat veel sneller loskrijgen van hun klant. Maar voor de meeste grote mode van de coaches gaat dat wel een aantal sessies, misschien zelfs een aantal weken, duren.
Maar het is enorm belangrijk om de vraagstellingen die jij doet tijdens de intake op een gestructureerde manier door te trekken. Daar moet een strategie en een plan achter zitten. Tijdens een intake ga jij als coach altijd heel geïnteresseerd vragen wat jouw hobby's zijn en wat je doet.
Je sportverleden en zo. Heel geïnteresseerd. Daarna wordt dat small talk tijdens de training.
Wat gaan we doen aan het weekend? Het is mooi weer. Maar die small talk zou in principe, als je niet over die natuurlijke gave bezit om dat empathische en dieper door te gaan vragen, en dat was bij mij ook het geval, ik had daar ook geen aanleg voor, dan moet je dat gaan uitlijnen en structureren. Dan moet je specifiek nadenken over die bepaalde weken.
Eerst de kennis opdoen van hoe je dieper door moet vragen. Hoe ga je open vragen stellen? Dat is een belangrijke verhaal, het stellen van open vragen. Klopt.
En hoe ga je dat stimuleren? Dat de klant toch meer gaat vertellen. Dat ga je structureel in jouw coaching in die weken moeten vermelden. Of gaan toepassen, beter gezegd.
Daarna gaat de klant meer en meer vertellen. Daar kan je op gaan inspelen. Dan ga je die training en het gesprek tijdens die training veel meer kunnen afstemmen op de pijn en de nood van de klant.
We refereren af en toe naar onze opleidingen, dat is ook logisch. Maar in onze mindset en motivatie coaching opleidingen, daar bieden we die structuur. Onze motivation blueprint, dat is een acht weken blueprint, waarin we stelselmatig elke week gaan zeggen, die vragen zijn nu aan de orde, die vragen zijn nu aan de orde.
Dat is voor de coaches die niet natuurlijk op de juiste manier weten welke vragen nu geschikt zouden zijn voor de klant. Ik was daar toen wel vrij goed in. Wat? Ik was daar toen wel vrij goed in.
Ik kon heel sneaky mijn vragen die ik eigenlijk wou weten over hoe zijn weekend is geweest. Of dat ik wist dat de klant niet 100% zijn dieet volgde, want dat helpt niet de juiste resultaten. Ik was daar vrij goed en vrij sneaky in om met bepaalde vraagstructuren toch te weten te kunnen komen van, oké, eigenlijk zit je mij gewoon aan het voorliegen, want je bent van het weekend dit en dit en dit gaan doen.
En dan kom je zo tot de consultatie en begin je zo te lachen van, bast het. Ja, klopt. Inderdaad.
Komt dat ook weleens nodig? Ja, zeker. Dat je daar ook tijdens de training en niet alleen tijdens de intake echt wel door opgaat en echt die pijn van de klant zoekt. Dat is stap nummer 1. Stap nummer 2 is een duidelijk plan maken.
Een duidelijk plan is een plan op gebied van training, een plan op gebied van voeding, een plan op gebied van mindset, een plan op gebied van structuur en planning. Dus een plan voor de plannen. Maar allerlei zaken die je met de klant overloopt, waarin de klant ook mee inspraak heeft, want dat is het deeltje autonomie, wat enorm belangrijk is.
En jij bent samen in de auto, de klant bestuurt de auto, jij bent de gps. Jij kan zeggen het is naar links of naar rechts, maar de klant bepaalt nog altijd of hij of zij naar links of naar rechts gaat. Dat is de instelling die je moet hebben.
De klant bepaalt mee de structuur en het plan. Ik geloof heel fel in een lange termijn plan. Ook al komt de klant maar 12 weken, stel dat de klant 24 sessies neemt en we hebben het nu even over de sessies, maar we hebben een aantal afleveringen terug en dat is aflevering 48.
Het gaat over vier prijsstrategieën die je kan gebruiken. We hebben daar veel feedback op gekregen op die aflevering, dus zeker eentje die je kan beluisteren, waarin we spreken over allerlei strategieën buiten de beurtenkaarten die je kan toepassen. Maar we gaan nu even om het je gaat er nooit vanuit dat de klant gaat stoppen, maar uiteindelijk heeft de klant wel maar voor 24 sessies geboekt.
Ik maakte altijd een plan op voor een half jaar tot een jaar. Nu, je communiceert dat ook met de klant van oké, je komt 12 weken, maar weet dat die 12 weken, ja dat is een goede start, maar wil je echt specifieke resultaten, ja dan is het een langere termijn. Of wil je die resultaten echt op langere termijn behouden, dan is het ook op langere termijn.
Dat is exact hetzelfde, je kan wel drie weken heel snel op je eten letten en dan ga je wel afgevallen zijn, maar als je geen strategie hebt om dat te behouden, ja dan gaat dat er even snel terug bij zijn. Dat is met de resultaten in de personal training exact hetzelfde. Dus ik maakte een jaarplan, 52 weken, waarvan de eerste 12 weken, ik zal zeggen, in het geel gearseerd zijn, waarbij de klant ziet, oké dit gaan we nu doen en als ik zou verlengen, moest ik dat willen, dan is dit en dit en dit het plan.
Dan schrijf je dat ook echt uit in de volgorde van de weken, want ik doe iets gelijkaardigs, maar ik splag daar niet echt termijnen op, omdat ik zelf al gemerkt heb dat sommige klanten gewoon sneller resultaten behalen dan met anderen. Met de ene klant kan ik op 12 weken tijd perfect een vetlasfase doen en gevolgd eigenlijk nog met vier weken reverse die je bij ze aanspreekt, terwijl ik eigenlijk met sommige klanten voor een 12 weken niet eens toekom op mijn vetlasfase. Gewoon omdat het trager gaat, ze hebben meer nood aan de structuur in het begin, meer nood aan eerst een juiste balans te vinden van wat kan ik allemaal eten, wat is gezond om te eten en daarin vooral eerst een structuur zien te vinden, ten opzichte van andere klanten die misschien al die structuur hebben, maar waarin je het gewoon moet gaan fine-tunen, daar sta je eigenlijk al veel verder mee.
Ik vond het in het begin wel moeilijk om dan te kunnen zeggen van oké goed, week 1 tot 4 gaan we dit doen, week 4 tot 8 gaan we dat doen. Hoe ik het nu eigenlijk voornamelijk gewoon aanpak is van kijk, we zitten nu op dit punt, dit kunnen we nog allemaal gaan doen naar toekomstgewijs. Bijvoorbeeld die klant zegt van goed, we willen nog twee kilo afvallen, wij spreken nog vier weken de tijd over nemen om die twee kilo eraf te halen, om dan eigenlijk nadien gewoon stap voor stap terug een reverse diet te kunnen gaan opbouwen.
En dan vooral ook gaan uitleggen wat de voordelen kunnen zijn van die nieuwe fases, want je kan wel allemaal nieuwe en fancy termen gaan gooien zoals een accumulatiefase, intensificatiefase, reverse diet, maar voor vele Jampop clients gaat dat donderen en keurlen. Ik vind dat wel persoonlijk, ik moet zeggen dat ik daar wel fan van ben. Ja, tuurlijk, maar ik denk dat het ook wel belangrijk is om die aspecten te gaan toelichten, van wat houdt het ook allemaal effectief in.
Ja, zeker, en ik moet zeggen dat de strategie die jij toepast waarbij je niet specifieke tijdsblokken hebt, daar ben ik zeker fan van en wil ik zeker ook aan de coaches meegeven, maak daar misschien ook gebruik van, want het is inderdaad wel zo dat je kan zeggen, de eerste vier weken doen we dit, de volgende vier weken doen we dat, dat leren we ook in onze Nutrition Coaching Level 1 op die manier aan, maar wees daar flexibel in en dat ga je naar mate van de klanten, ga je dat ook een beetje moeten aanpassen en uiteraard, dat hoeft niet één file te zijn die voor iedereen hetzelfde is, je maakt die verschillende fases en dan ben ik er wel grote fan van die te benoemen, van dat wat een catchy naam te geven, de fat loss fase, accelerator fase, noem maar op, hypertrofie, dat zijn allemaal leuke termen die je er kan oplakken, omdat dat gewoon heel goed werkt. Mensen krijgen daar iets visueels bij en dat mangeert goed. Ja, dat triggert gewoon iets.
Ja, en dan zou je inderdaad perfect kunnen zeggen, oké, dit zijn de fases die we gaan doorlopen en bij jou gaat die fase normaal gezien, we zitten nu hier, pak dat we nog vier weken daarin gaan zitten, bij een ander klant gaat dat maar twee weken zijn, maar het idee van het plan, merk ik gewoon dat weinig coaches, ik ken heel weinig coaches die dat doen, die een lange termijn plan hebben, die echt een blad hebben, een liggend A4 waar een jaar op staat in blokken en pak nu even een jaar zonder dat we daar tijdsblokken op zetten, maar dat je dat voor jezelf als jaar programmeert en dat je dan echt allemaal verschillende blokken hebt met allemaal verschillende fases en dat je echt met de klant kan doorlopen, we zitten nu hier, ons doel is om hier te geraken en we kunnen nog dit doen, we kunnen nog dat doen, we kunnen nog zo doen en enzovoort enzovoort. Om het visueel op een plan te tekenen is eigenlijk misschien inderdaad wel een goed idee, want dat is iets wat ik zelf eigenlijk niet doe, ik leg het allemaal verbaal uit. Ja, dat moet je visueel hebben.
Dat wat je zelf zegt, als je iets visueel kan tonen, gaat de klant ook veel sneller mee zijn in het verhaal wat je komt vertellen natuurlijk. Ja, dat moet een one pager zijn en op één blad, 1 A4 liggend, moet je heel je coachingstrijd hebben duidelijk gemaakt. Dat is eigenlijk het doel, dat is in de marketing noemen ze dat je signature system en dat is iets waar je dan in een opslag kunt laten zien en stel dat je je pakket gaat verkopen, dan heb je daar bijvoorbeeld op één blad een cirkel en dan een schijf training, een schijf voeding, een schijf levensstijl en dan ga je daaronder verdelen, misschien bij training, een streepje conditie, een streepje kracht en dan kan je eigenlijk op één afbeelding heel moeilijk laten zien, als je bij mij komt sporten, dan zit dat er allemaal in.
De holistische visie, heel je pakket. Ja. Exact hetzelfde ga je eigenlijk moeten hebben in het begeleiding.
De klant start en dan ga je tijdens de intake je papier voorleggen, voilà, dat is het coachingsmodel dat wij hanteren. Jij zit op deze moment hier en dat is eigenlijk alle stappen die we nog gaan doorlopen en dan heb je in principe de evaluatiemomenten die je maandelijks kan doen en maandelijks kan zeggen we zitten nu hier, we zitten nu hier en dan kan je de klant ook heel duidelijk maken van oké, we hebben nog heel veel te gaan, we kunnen nog heel ver gaan en dan ziet de klant dat ook, want vaak hebben de klanten zoiets van oké, ik heb mijn doel bereikt, oké we zijn er. Nee, we moeten nu proberen dat doel te behouden en misschien is het wel leuk dat we nog een ander doel hebben of heb je nog iets anders waar je je voor wil trainen en op die manier vergroot je gewoon enorm de kans dat het kan blijven.
Dat is iets wat ik zelf ook wel vaak ben tegengelopen in het begin, dat ik dan vaak te horen kreeg op het einde van een 12v-contract, ja maar ik denk wel dat ik het nu kan. Ja. Ja en dan ben ik die klant verloren, want het feit dat ze dat aanhalen, krijg ik die nooit meer overtuigd om die eigenlijk opnieuw 12 weken of misschien zelfs nog langer te gaan verlengen.
Dan ben ik ervan overtuigd dat de catchy termen werken, dat de accumulatie en intensificatie en de post-exhaustion en pre-exhaustion en noem het allemaal maar op, dat dat dan wel werkt omdat de klant daar geen kaas van heeft gegeten. Ja, omdat we verschillende fases doen en elke keer switcht er iets in die fase, dus het is niet zo dat we tegen de klant zeggen van oké, we doen acht tot tien herhalingen, vier sets, dat zijn uw oefeningen voor borst, dat zijn ze voor rug en doe dat maar gedurende een jaar en je maakt progressie. Oké, misschien maakt er iemand gedurende een jaar progressie, die kans is klein, maar het kan wel.
De ene gaat misschien vier weken progressie maken, de andere twaalf, maar door dat constant af te blokken en nieuwe fases te doen, geeft het lichaam nieuwe prikkels en laat je ook de klant zien dat er een hele theorie achter die training zit, dat ze het niet zelf kunnen. Dat kan niet, want dan moeten ze er effectiever gaan studeren. Ja, zeker en vast.
Oké, dan hebben we het nog over een ander iets, dus je hebt je plan, dus je hebt één, de vraagstelling, dan heb je het plan en dan heb je nog het verrassingselement, verrassing en variatie en dat zijn leuke extraatjes die een aantal coaches die je kent op regelmatig basis toepassen en dat zijn bijvoorbeeld challenges. Denk aan de Container Cup, dat is zoiets geweest wat al even bekend is geweest op televisie. Er zijn coaches die je kent die dan in hun PT zagen de Container Cup hebben georganiseerd, waar dan iedereen tegen elkaar een beetje aan het strijden is en dan kan je de scores opschrijven en degene die wint, die krijgt dan een bepaalde prijs.
Denk aan, het hoeft niet per se een challenge van de maand te zijn, maar eventueel 50% bodyweight squat, van die zaken of een 500 meter roeien op tijd bijvoorbeeld, van die leuke challenges die je dan kan doen in jouw PT-studio en dat maakt ook dat er meer beleving is, meer communitybuilding is en dat mensen getriggerd worden op een andere manier. Zeker. Ik heb ooit de pull-up challenge gedaan en in één keer wilde iedereen een pull-up kunnen, dus dan past je programmatie aan aan de pull-up, dus iedereen gaat dan eigenlijk volle bak voor die pull-up, dus ze zijn in één keer gemotiveerd om een ander doel, een nevendoel.
Ja, dat is toch iets leuks. Je hebt nu de highrocks, je hebt crossfit, je hebt loopwedstrijden, noem maar op. Je hebt zo veel zaken dat je zou kunnen zeggen van, we gaan in het najaar met degene die willen meedoen aan een highrockscompetitie, er zijn er ook heel veel PT-centra nu, en als je daar al meedoet, dan gaan we dat als doel stellen en gaan we tijdens de PT-sessies daar naartoe werken.
Dan creëer je echt lange termijnen, want dan gaan mensen op lange termijn komen en daarna zeg je van, oké, we gaan nu binnen een half jaar terug meedoen, we gaan proberen nu tijd te verbeteren. Er zijn zoveel mogelijkheden die er zijn, en dan creëert je wel een band op lange termijn en mensen hebben echt een doel. Ja, honderd procent.
Ik gebruik dat zelf ook wel, maar vooral meer lifestyle-gericht dan eigenlijk. Ik ben nu bijvoorbeeld in mijn community een ademhalingschallenge die aan het lopen is, waarbij we eigenlijk de challenge gestart zijn met, misschien al bekend met de boldscoren, waarbij je echt wel een mooi inzicht krijgt van hoe goed of hoe efficiënt je eigenlijk ademt. Natuurlijk was dat bij heel veel kwanten gewoon superlaag, en nu zijn we eigenlijk in week 2, waarbij ik iedere week een nieuwe ademhalingsoefening introduceer.
Het bedoel is dan dat we binnen vier weken die boldscoren nog eens opnieuw gaan doen, en dat de klant uiteraard daarin verbeterd is, waardoor ze efficiënter gaan ademen, beter gaan ademen, minder gaan ademen, en dus ook gewoon beter gaan presteren. Kunnen jullie misschien kort voor de mensen die het niet kennen uitleggen wat de boldscoren is? Ja, nu de officiële afkorting is mij eventjes ontgaan, maar dus eigenlijk is de bedoeling van de boldscoren eigenlijk om te gaan achterhalen hoelang je eigenlijk zonder adem vanuit één ademteug kan volhouden. Dus je moet eigenlijk gaan doen op een rustig moment, het beste eigenlijk in de ochtend voornamelijk.
Dus je gaat eigenlijk gewoon rustig via de neus gaan inhalen, eigenlijk volledig gaan uitblazen door de mond, tot wanneer je echt voelt van oké, goed, er zit eigenlijk geen lucht meer in de longen in, en die tijd ga je dan eigenlijk zolang mogelijk gaan proberen vast te houden. Dus je gaat dan proberen te timen en dan zou je dus eigenlijk gemiddeld tussen de 25 en 35 seconden jouw adem moeten kunnen uitgeademd inhouden, om het zomaar te zeggen, apnee. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat jouw ademefficiëntie of jouw tolerantie daarin veel hoger ligt.
Ja, en hoe langer je je adem nog kan inhouden, hoe hoger je boldscoren. Ja, en de bedoeling is dan eigenlijk ook vooral dat je gaat dus uiteindelijk heel veel CO2 gaan beginnen opbouwen in het lichaam, maar die CO2 is uiteindelijk heel goed, want het is uiteindelijk een transporteur voor zuurstof. Dus hoe meer CO2 je eigenlijk op die moment in jouw lichaam kan gaan opbouwen, hoe meer zuurstof we eigenlijk naar onze spieren kunnen gaan sturen.
Dus door eigenlijk langer onze adem in te kunnen blijven houden, gaat onze verzuringsgrens van ons lichaam ook veel hoger gaan liggen, waardoor we dus ook met duursporten langer en beter kunnen gaan presteren, vooraleer dat we uiteindelijk aan die verzuringsgrens gaan zitten. Oké, top, interessant. Dus de boldscoren.
All right, dan komen we bij het laatste puntje dat we nog willen behandelen. Less is more is een beetje een foutieve titel voor dit puntje, maar om even op te sommen, we hebben tijdens de intake en ook tijdens de coaching de juiste vragen stellen om de pijn van de klanten weet te komen. Omdat je daar ook kan inspelen, gaat de klant langer komen, een duidelijk plan maken, een gestructureerd plan voor lange termijn, de langer aan de klant misschien effectief zal initiaal willen starten.
Dan het verrassingseffect, variatie, challenges, leuke tools, zelf doelen stellen met de klanten. En als laatste, en dat is misschien wel een belangrijke, een heel belangrijke, dat is dat je op een sluwe manier omgaat met de vakantieperiodes van de klant. Want vaak in de zomer is het nog niet zo, alhoewel het is wel hun zicht, op dit moment dat wij de podcast opnemen is het een lekkere weertje.
Misschien als jullie het beluisteren is het aan het regenen, maar in ieder geval, nu is het even kort zomer. Nu de zomer komt er sowieso aan en mensen gaan op vakantie gaan. En meestal is dat een moment dat iemand stopt, één week, twee weken, en het is vaak heel moeilijk om die klant terug te krijgen en terug gemotiveerd te krijgen om terug op te starten.
En je moet dat thematisch behandelen door daar een soort van resetweek van te maken. Dat je weet van oké, goed, de klant gaat bijvoorbeeld op een bepaalde datum op vakantie, dan ga je de trainingen zo opbouwen dat je naar een bepaald doel streeft dat vlak daarvoor stopt. Dat kan een krachtdoel zijn, het ene welk doel dat specifiek voor de klant is.
En dan ga je die week vakantie, of die twee weken vakantie, benoemen als resetweken, deloadweken. Er zit een nut achter die vakantie en daarna start je op in de volgende fase en die fase ga je ook al toelichten aan de klant. Dus de klant gaat mentaal veel meer klaar zijn om op vakantie te gaan, want ze weten van it's part of the plan.
We zitten in een resetweek, een deloadweek, niks moet, alles mag. En als ik terugkom dan gaan we hiermee starten en dan is dat het plan. Dat is zoiets heel klein, maar door dat te benoemen geeft dat een heel ander gevoel bij de klant.
Anders is die coaching even gestopt. De klant is op vakantie en alles vervalt, ze zijn er niet meer mee bezig, ze komen terug. Er is niet echt een noodzaak om op te starten, want ze weten ook niet goed van het gaat niet goed gaan, want ik heb dat niet gedaan en die squats gaan weer pijn doen.
Maar als dat allemaal benoemd is en er is weer een plan voor gemaakt, dan werkt dat honderd procent beter. Een leuke tip die ik ooit heb gehoord van een PT, en ik heb die ook wel vaak toegepast, was vooral in de zomermaanden. Stel, je klant gaat op vakantie naar Italië, dan geef je die klant wat geld mee.
Je geeft twintig euro mee en je vraagt om een goeie fles olijfolie mee van de streek. Vroeger was het bij ons vaak dat mensen terug uit vakantie komen en op starten met coaching. Het is nog iets te druk en ik moet dit nog en ik moet dat nog.
Dat is een week later. Maar als ze natuurlijk voor jou een fles olijfolie bij hebben, dan voelen ze zich een beetje verplicht om te komen en je die fles te geven, want je hebt die natuurlijk betaald. Dat is iets leuks waar je mee kunt gaan spelen en eens over nadenken.
Op een sluwe manier je klanten na hun verlof zo snel mogelijk terugkrijgen. En je hebt een goeie fles olijfolie uit Italië natuurlijk, dus dat is ook handig. Denk daar zeker eens over na.
Dat kan ook een leuk tip zijn. Michiel, wil je nog iets extra toevoegen waar je je aan dacht of hebben we alles behandeld? Ik probeer zelf wel altijd iets van richtlijnen mee te geven qua vakantie. Uiteraard draait mijn coaching op zich rond het creëren van een nieuwe, andere, gezondere leefstijl.
Dus ik probeer de visie rondom voeding bij mensen te gaan veranderen door aan te tonen dat je zoveel gezonde dingen ook op een lekkere manier kan gaan klaarmaken. Je kan heel veel lekkere dingen eten die ook gewoon gezond zijn. Dus ik probeer niet echt een gevoel aan te leren dat ze bij mij op dieet zijn.
Dus als ik dan klanten zie en het is wel al gebeurd, dan vind ik het heel jammer dat ze bij mij gewoon, laat ons zeggen, acht weken lang aan een stuk supergezond, superclean, superwholefood gegeten hebben, om het zo maar te zeggen. En die gaan dan op vakantie en die beginnen daar ineens van alle soorten rotzooi te eten wat ze anders nooit meer zouden eten. Ja, dan vind ik dat op zich jammer, want dan is heel het doel van mijn coaching teniet gegaan, omdat ik echt wel probeer aan te leren van oké, je kunt af en toe wel genieten van een stuk friet of wat pannenkoeken of een pizza, maar dat moet niet dagelijks zijn.
Want bij heel veel mensen is het vaak ook bij vakantie van oké, het is een moment van relaxing, het is een moment van ontspanning, dus nu mag ik dat ook allemaal weer even opnieuw. Nu is het oké om vijf tot tien glazen alcohol te drinken per dag. Nu is het oké om s'avonds elke dag een dessert te gaan eten.
We gaan daar nog een aflevering over maken, Michiel. We gaan daar niet te diep op ingaan. We gaan nog de ultieme vakantiegids voor de PT maken in de zomer.
En dan gaan we een hele aflevering tips geven die jij kan toepassen met jouw klanten, want uiteraard heb ik daar ook ooit een e-book over gemaakt. Maar dat is dan voor die aflevering, dus check it out. Misschien in de toekomst, in het verleden, moeten we maar eens bekijken waar je het ergens kan terugvinden.
Maar tegen de zomer van 2025 gaan we ervoor zorgen dat we die aflevering online hebben. All right. Tot voor nu, wederom heel erg bedankt om naar onze podcast te luisteren.
Vergeet zeker geen review te geven. Ook altijd heel fijn als je ons vermeld op jouw stories. Dat doet ons altijd veel plezier.
En laat gerust weten wat je van de afleveringen vond. Tot een volgende keer. Bye bye.
Bedankt voor het luisteren naar de Personal Trainer Podcast. Vond je deze aflevering waardevol? Laat dan een review achter op Apple Podcast, Spotify of waar je ook luistert. En help andere trainers ons te ontdekken.
Jouw feedback maakt echt het verschil. Alvast bedankt. Tot de volgende keer.
Ciao.