Welkom bij de persontrainer-podcast, de plek waar jij als persontrainer inspiratie, motivatie en de nieuwste inzichten krijgt om je carrière te laten groeien. Of je nu net begint of al een expert bent, wij helpen je om het beste uit jezelf en jouw klanten te halen. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door BAPT.
BAPT biedt niet alleen fitness opleidingen, maar ook een ondersteunende coaches-community. Kortom, alles om van jou de beste coach voor jouw klant te maken. Wil je meer informatie? Dan kan je terecht op de website www.bapt.be. Hallo en welkom bij de persontrainer-podcast.
In deze aflevering gaan we eens kijken naar stel dat een van de topmiljonairs of biljonairs een pt-zaak zou runnen. Wat kan je daarvan leren en hoe zouden zij dat doen? We gaan beginnen met de meest controversiële persoon. We hebben even getwijfeld of we het wel in de podcast moeten steken.
We zullen voor een tegenstander zijn. Misschien net iets minder voorstanders op deze moment. Maar Elon Musk, we gaan het niet hebben over het type persoon Elon Musk.
We gaan het puur hebben over zijn denkwijze en algemene visie. Want de key takeaway hier is, denk grootser. Ja, ik denk echt wel.
Ik ben pro-Elon, laten we het maar zo zeggen. In puur op vlak van wijze. Als je gaat kijken wat die man al tot op heden gepresteerd heeft en klaargespeeld heeft en uiteindelijk gerealiseerd heeft, dat doen er een weinige na.
Ja, SpaceX opbouwen. SpaceX, Tesla, noem maar op. Naar de maan vliegen, naar Mars vliegen.
Hij zegt het, maar hij doet het ook allemaal. En dat is het verschil. Dat is gewoon prachtig uiteindelijk.
Ja, en ik denk dat we daar als PT iets van kunnen leren. Het grote verschil kan zijn, de standaard PT denkt in uurtje factuurtje. Die starten een PT-job en denken van, oké goed, ik moet meer uren gaan werken.
Ik heb meer klanten nodig. Vijf klanten die twee keer in de week komen, dat zijn tien uren PT dat ik kan geven. Een extra klant kan ik nog eens twee uur extra geven.
Terwijl, als je meer een beetje de Elon-mindset gaat hebben, dan ga je denken, hoe kan ik dit grootser aanpakken? Hoe kan ik dit schaalbaarder maken? En hoe kan ik meer impact gaan creëren? Ik denk dat we dat al eens kort hebben besproken in andere afleveringen ook. Dat je een kamerad ook had met een bepaald businessmodel. Ja, dus dan gaat het over de manier dat je niet zegt, we gaan één op één PT geven, maar dat je een ander model hebt waarbij je meerdere mensen tegelijkertijd coacht.
En dan is de small group training het meest gekende, waarbij je vier tot, meestal zeggen ze max, zes coacht. Nu, deze persoon heeft het businessmodel daar nog verder opgebouwd en heeft gezegd van, weet je, één op één PT is interessant. Of nee, is eigenlijk niet interessant.
Daar komt het eigenlijk op neer. Waarom is één op één PT niet interessant? Omdat je maar een beperkt budget kan dragen. Dus de klant zit ergens gelimiteerd.
Je kan niet op een gegeven moment zeggen, ik vraag 250 euro per uur. Je zou dat kunnen. In Vlaanderen is dat niet mogelijk.
Misschien in Amerika, in Australië, whatever, kan dat wel. Of in Zwitserland kan dat misschien ook. Maar in Vlaanderen gaat dat een hele moeilijke zijn.
Dus dat wil zeggen dat je financieel per uur beperkt bent. Dus hoe dan een standaard PT denkt is, ik verdien 60 euro per uur, bijvoorbeeld. Dus als ik meer uren werk, ga ik meer verdienen.
Maar hoe dat een slimme PT denkt is, hoe kan ik binnen dat één uur, met mijn aanwezigheid, meer verdienen, zonder dat ik meer uren moet werken? En dat heeft die persoon gedaan. Dat is een groepsles van zeven tot acht personen. En dat hangt dan puur af van hoe groot je locatie is.
En een groepsles... Ik ben al helemaal fout, want het is geen groepsles. Iedereen heeft een individueel schema en kan een slot boeken. Dus bijvoorbeeld, van zeven tot acht, van acht tot negen, van negen tot tien, van zeven tot acht zijn er acht plaatsen vrij.
Dat wil zeggen dat je tijdens dat moment jouw schema kan komen doen in de PT-studio. En er lopen op dat uur twee tot drie personentrainers rond. En die gaan jou begeleiden.
Maar die gaan niet constant naast jou staan. Nee, maar wel aanschuiven waar het nodig is. Elke eerste training van een nieuw schema krijg je een individuele PT-sessie.
Waarom? Om natuurlijk al je oefeningen fatsoenlijk uit te leggen, het loadingmodel te bespreken, hoe moet je ophouden in gewicht, al die zaken. En vanaf dan stap je gewoon altijd in de timeslots. Waarbij er dus drie PT's of twee PT's rondlopen, waar je al je vragen aan kan stellen.
Die PT's gaan uiteraard ook regelmatig tot bij jou komen. Er is maar zeven of acht man, dus er is volk genoeg om te begeleiden. Dus dat is in mijn ogen een van de meest geniale modellen, omdat je dan één met je PT's... Je PT's hebben niet allemaal de kennis nodig om geavanceerde programmaties te kunnen.
Zij moeten weten hoe ze een oefening moeten uitvoeren. Dus dat kan je heel gemakkelijk... Een standaard PT kan dat perfect komen doen. De PT kan je natuurlijk een bepaald uurtarief geven.
Langs de andere kant, de klanten die komen gaan geen 60 euro per uur betalen, want die hebben geen individuele coaching. Maar die gaan nog altijd wel 35 of 40 euro per uur betalen. Dus dat is maal acht.
Maal acht uur op een dag. Voilà, dat is het punt. Dan ga je slim gaan kijken en dan heb je... Stel dat je acht mensen hebt, die betalen allemaal 40 euro.
Dan heb je nog enorm veel marge om je PT's eventueel ook 40 euro per uur te betalen. Terwijl die in principe niet moeten programmeren. Die moeten gewoon de begeleiding doen van de klanten.
Dat schiet er nog enorm veel over voor jou en voor de accommodatie. Het is ook gewoon een enorm schaalbaar model. Hoe groter de locatie, hoe meer slots er vrij kunnen komen, hoe meer PT's dat er tegelijk kunnen gaan rondlopen.
Dus hoe groter de locatie wordt, kan je misschien van twee personen naar vier personen, naar acht personen, naar tien, twaalf personen misschien zelfs kunnen gaan. En als je een gym hebt draaien waarvan er acht uur per dag twaalf mensen komen sporten, dan ben je geld aan het verdienen. Ja, zeker en vast.
En stel dat je nu toch een kleinere locatie hebt of je hebt die mogelijkheid niet. Probeer eens gewoon groter te denken en probeer eens te gaan kijken. Hoe kan ik niet met meer uren te kloppen meer verdienen, maar hoe kan ik mijn uur optimaliseren? Ik ken PT's die zijn afgestapt van het uur en die zijn naar 45 minuten gegaan.
Ik ken daar die zelfs naar 30 minuten zijn gegaan, maar dan wel nog bijvoorbeeld 40 euro vragen voor 30 minuten. In plaats van 60 voor een uur. In plaats van 60 voor een uur, maar die dan wel bijvoorbeeld... Stel nu dat je in een basic fit werkt.
Je vraagt 40 euro voor 30 minuten, maar de klant kan daarna gewoon nog 30 minuten op zichzelf nog oefeningen doen. Ik kan me wel voorstellen dat ik daar iets voor zou rond kunnen bedenken. Ja, zeker.
Er zijn manieren of coaches die dat op die manier doen, met 20 of 30 minuten high intensity te trainen. Ja, dus ik denk dat daar zeker veel slimmere manieren zijn om dat aan te pakken, waardoor de prijs voor de klant zakt, maar jouw uurprijs wel stijgt. Dus probeer eens over na te denken en dat bedoelen we met de Elon mindset.
Grootste tanken en vaak zo groot tanken dat het bijna onmogelijk lijkt. If you aim for the moon, you might hit the star. Dat is gewoon een heel goeie gezegde daarin.
Ze zeggen ook altijd if it doesn't scare you, it's not big enough. Ja, dus ga daar eens mee aan de slag als coach. We hebben nog een andere, Jeff Bezos.
Dat is de persoon van Amazon. Wat we daaruit nemen als PT is dat er een obsessie is voor de convenience. Ik kan nu even niet op de Nederlandstalige benaming komen.
Maar hoe gemakkelijk het systeem daarachter. Bijvoorbeeld in Amazon de one-click. Dus je hebt een boek, dat is een one-click.
Dus je klikt op één knop, dat is in één keer betaald. Alles is eigenlijk in orde en je boek wordt opgestuurd. Heel gevaarlijk.
Dat wist ik zelf niet. Ja, heel gevaarlijk. Want voor je het weet, heb je vijf boeken besteld.
Nu, alles gaat hier rond hoe klantvriendelijk je het maakt. Hoe makkelijk maak je het voor jouw klanten. Hoe ga je de klantenwaarde gaan verhogen.
Alles draait hier om een obsessie om het voor de klant zo aangenaam mogelijk te maken. Je hebt Amazon Prime. Amazon is een van de eerste, denk ik, die zijn begonnen met de levering de volgende dag.
Dus uiteraard als je niet in Amerika bestelt. Maar je hebt de Prime leveringen, je hebt heel veel zaken die Amazon hebben geïntegreerd om het zo klantvriendelijk mogelijk te maken. Ik denk dat je dat als coach ook constant moet gaan evalueren.
Hoe kan ik het nog makkelijker maken voor mijn klanten om het plan te volgen. Een van die dingen die jij al hebt toegepast op Michiel is die e-books en zo. Ja, de e-books en ook de community chat.
Hoe is het trouwens met je pizza e-book? Die is nog in de maak. Ik dacht, ik gooi het er even in om hem te prikkelen en te stimuleren om hem te maken. Maar het zijn zo van die dingen die wel heel handig kunnen zijn en heel makkelijk kunnen zijn.
Het gaat niet om het overladen van informatie van je klanten. Want dan gaat de klantvriendelijkheid, de klantwaarde weer naar beneden trekken. Omdat je dan hetzelfde hebt als ik heb hier zoveel info gekregen, maar ik zie niet meer waar ik nu eerst moet beginnen.
Dat probleem had ik eigenlijk in het begin bij mijn business. Ik wil heel veel waarde gaan leveren, ik heb heel veel waarde ter beschikking staan. Ik heb, laten we zeggen, vijf, zes e-books.
Ik heb acht verschillende kookboeken, bovenop de persoonlijke begeleiding dan. En die wil je dan allemaal tegelijkertijd ingooien. Zodat die klant zoiets heeft van, wow, wat krijg ik hier allemaal? Maar dan kom je eigenlijk gewoon tot het besef, of tot de consultatie, dat die klanten gewoon misschien negen van de tien die zaken gewoon allemaal niet lezen.
Omdat ze er misschien geen tijd in hebben, en het anderzijds misschien gewoon verloren gaat tussen al andere e-mails die ze gewoon dagelijks ontvangen. En dan krijg je dus een negatief effect. Want dan gaan klanten het gevoel hebben van, shit, ik betaal hiervoor iets, maar ik maak er geen gebruik van.
Dat is eigenlijk het slechtste wat je kan hebben. Dus die informatie moet op die manier gegeven worden, zodat klanten het altijd kunnen integreren. En dat gaat veel geïndividualiseerder moeten worden.
Je gaat, als het ware, een soort van toolbox hebben, zoals jij nu met al je e-books. En op basis van de biofeedback van de klant, ga je de juiste e-book doorsturen. En dan gaat dan de ene klant misschien iets van mealpreps zijn, de andere kant gaat je pizza-e-book zijn, de andere gaat een alcoholgidsje zijn.
Maar dat gaat nooit voor iedereen elke week hetzelfde zijn. Dat gaat meer en meer geïndividualiseerder worden. Maar dat is redelijk makkelijk, want dat doet op basis van de biofeedback.
Dus ik denk, daar een obsessie hebben met het zo goed mogelijk willen aanpakken van je klanten, dat is iets waar we van Jeff Bezels in Amazon kunnen leren. Dat start vooral ook met durven te praten met je klanten. Dus zeker met klanten die een heel coachingdirect hebben overlopen, doe daar een afsluitingscall mee, bespreek daarmee wat zij positief vonden, wat dat voor hun misschien nog beter kan.
En zo leer je echt continu je systeem optimaliseren en verbeteren. Ja. En het punt, de meeste klanten komen bij een coach, ze hebben een doel, en ze komen met een verwachtingspatroon.
Ik ga een coach hebben die mij gaat begeleiden met trainen. En dan is het jouw, is het een beetje de kunst en jouw job om ervoor te zorgen dat je ze een experience geeft, een ervaring geeft. Hetzelfde als naar een restaurant gaan en verwachten dat je lekker gaat eten, maar er is een volledige ervaring rond.
De bediening is top. Er wordt extra uitleg gegeven. Ja, je jas wordt aangenomen.
Er kun je enorm veel met goed doen, en ook met fouten, maar over het algemeen met goed doen. Zeker en vast, ja. Je moet echt eens kijken naar het totaalplaatje.
De obsessie daar rond service, de service naar je klanten toe, daar moet je een obsessie voor hebben, door geobsedeerd zijn. Omdat dat er uiteindelijk voor gaat zorgen dat klanten langer bij jou blijven. Ze komen voor het resultaat, ze blijven voor de service en de community.
En als ze dat hebben, dan gaan ze ook betere resultaten krijgen, en dan is de cirkel in principe rond. Goed, oké, top. Dan hebben we nog eentje, en dat is de Steve Jobs van Apple.
En ik denk dat we daar als PT het meeste uit kunnen leren, is de branding, wat geniaal is. En de storytelling. Het verhaal erachter.
Ik ben helemaal in de val getrapt. Ik ben een Apple freak van hier tot in Amerika. Dus ik heb ook alles van Apple, van iPads tot iMac, tot MacBook Pro, tot iPhone, noem maar op.
Alles wat je kunt indenken, heb ik van Apple. Zelfs omdat er zo'n Apple car moet komen. Een Apple car, ja.
Die koop je direct. Nu, is het overrated qua prijs? Ja en nee. Waarom zeg ik nee? Omdat dat spel ook altijd werkt.
Dat werkt, dat werkt goed, dat connecteert met elkaar. Dus ik betaal daar persoonlijk graag iets meer voor, alhoewel het altijd pijn doet als ik mijn bankkaartje moet insteken als ik iets koop van Apple. Dus ik snap zeker de mensen die zeggen dat het overpriced is.
Ik denk de les dat we daar inderdaad vooral uit kunnen leren, is als jouw product en jouw concept en jouw verhaal goed zitten, dat je echt wel kan aimen voor die high-ticket klanten. Ja, dat vind ik een hele hele goeie. Dus ik denk als de waarde van je product duidelijk is, dan mag je zelfs iets meer vragen.
Zeker. Want de mensen gaan dat betalen. Ja.
Zo simpel is dat. Want een coach die 60 euro per uur vraagt en een coach die 250 euro per uur vraagt, wat is het verschil daarin? Qua coaching? Overtuigingskracht? Ja. En ook vooral resultaten.
Sensatie, resultaten. Resultaten en waarden. Als je morgen aan een coach gaat, stel dat je een bepaald doel hebt, en die coach kan je garanderen dat je dat doel gaat behalen, 100% garantie, en die coach is wat duurder, dan gaat hij dat betalen.
Ik heb ooit, ik denk dat ik dat verhaal ook ooit verteld heb in de podcast, best een grappig verhaal, ik had een intakegesprek, of een infogesprek met iemand, en die kwam langs, en ik vroeg, heb je al ooit bij een personal trainer getraind? En die zei, ja, ik kom eigenlijk net van een personal trainer, maar ik ben gestopt, want die heeft zijn prijzen verhoogd, en ik vond het te duur. Dus die personal trainer was van 40 naar 45 euro gegaan, en wij vroegen 65. Dus, lang verhaal kort, die klant heeft bij ons ingetekend aan 65 euro per uur, omdat we een waarde hebben kunnen creëren.
Bij zijn andere coach was dat gewoon een uurtje komen trainen. Bij ons was er voedings begeleiding bij, er was de coaching bij, er was een evaluatiegesprekje bij, noem maar op. Het volledige plaatje, en op een gegeven moment zag hij daar de waarde van in, zag hij ook van, oké, hier ga ik wel mijn resultaat waarschijnlijk mee gaan behalen, want er zit veel meer achter, dan wil ik daar ook iets meer in investeren.
Dus de waarde is daar enorm belangrijk. Waarde en branding. Zorgen dat je iets leuks creëert, waar mensen deel van willen uitmaken, en de storytelling.
De why in je brand, de impact, je klanten zich emotioneel verbonden laten voelen met je. Als je dat kunt doen... Dan ben je vertrokken. Dat is waanzinnig belangrijk.
En dat heb je meestal alleen in nicheproducten. Bijvoorbeeld een bodybuilder die zelf bodybuilding wedstrijden doet, en daarbij online coaching doet, en dat is een uitgesproken figuur, dan gaan mensen zich daaraan linken, en mensen zijn fier om te kunnen zeggen, ik zit in coaching bij hem. Dus dat is een nicheproduct.
Dan hebben we hetzelfde richting... Je kunt eigenlijk in alle niches gaan zitten, ook bij duursporters. Ik ken duursporters, coaches, die klanten begeleiden, en die zelf op hoog niveau... Denk aan een Luc van Lierde, een Frederik van Lierde bijvoorbeeld, op triathlongebied. Die zelf op hoog niveau hebben getraind.
Mensen willen daar graag bij, als ze zoiets hebben. Je voelt daar een bepaalde verbondenheid mee. Dus ik denk dat je daar... Waarom kopen mensen een Bentley bij, zo te spreken? Omdat ze kunnen zeggen, ik rij rond met een Bentley.
Want het geld dat je aan die wagen geeft, zou je perfect aan andere zaken ook kunnen gaan uitgeven. Dat is hetzelfde met Apple-producten. Je voelt je daar verbonden bij.
Ik heb dat ook met mijn Nike bijvoorbeeld. Ik ben een Nike-fan, ik ben geen Adidas-fan. Waarom is dat? Dat is niet omdat Adidas niet goed is, maar dat is een bepaalde feeling die je hebt bij die brand.
Ik denk dat dat wel iets is waar je als personal trainer ook veel van kan leren. Vooral die storytelling. Waarom ben je gestart als coach? Veel meer verhaal steken achter het waarom.
Dat jij doet wat je doet. Als je dat heel duidelijk kan overbrengen naar de potentiële of toekomstige klanten, dan gaat dat ook een goede... Dat is misschien wel iets handig of iets praktisch. Ik denk dat we daar wel over eens zijn dat dat gewoon de basis is.
Daar moet je echt wel mee gaan starten, om die storytelling en die branding in orde te krijgen. Maar heb ook geen schrik dat je verhaal misschien nog niet honderd procent is wat het zou moeten zijn? Of breekt je nek daar niet over om daar echt weken aan een stuk over na te denken van wat kan ik nu doen? Vooral eerder dat je je product op de markt brengt misschien zelfs. Dat is bij mij ook geweest.
Ik ben ondertussen al twee keer van coaching-businessnaam veranderd van coachingprogramma. Je begint dan iets met denken van oké, dit is het. Maar hoe meer ervaring dat je opdoet, hoe meer problemen dat je tegenkomt, hoe meer struikelblokken dat je ervaart, ga je om een duur wel een bepaalde richting ingaan met jouw branding.
En dan ga jouw verhaal pas duidelijk gaan worden. Dus durf er ook gewoon rechtstreeks mee aan de slag te gaan. En die branding en dat verhaal volgt wel als het uiteindelijk wel het product klopt.
Ja, en dat verhaal denk ik dat vooral is waarom je gestart bent. Ik denk dat dat is de basis. En doorheen de ervaring die je gaat opdoen, gaat dat verhaal meer vorm krijgen en gaat die branding meer vorm krijgen.
En als je dan in voor de sky gaat, kun je high-ticket klanten aanraden of van je binnenkrijgen. En dan heb je een multifigure business. Ja, dus denk als Musk stopt met klein denken en creëert schaalbare impact.
Denk wat groter. Hoe kan ik mijn model nog verbeteren? Om hem eigenlijk ook meer kwaliteit te kunnen bieden. Want hoe minder uren dat je in je zaak moet steken en toch evenveel omzet draaien, hoe meer tijd je hebt om je kwaliteit te verbeteren.
Dus in alle richtingen werkt dat positief. Jeff Bezos heeft gezien dat klantenbeleving net zo belangrijk is als resultaten. Dus zorg dat je geobsedeerd bent of obsedeerd raakt door de klantenbeleving zo groot mogelijk te maken.
Waarden creëren, maar vooral waarden op basis van de klant en niet waar je als coach waardevol vindt. Dat is een heel groot verschil. Die 85 e-books moeten niet allemaal verstuurd worden, omdat jij denkt dat dat waardevol is.
Ga altijd kijken naar de klant en individualiseer ook de klantenbeleving. En als laatste, Steve Jobs mindset bouwen merk en geen gewone dienst. Zorg ervoor dat je stelselmatig die branding begint op te bouwen en ga aan de slag met storytelling.
Zorg dat je een verhaal hebt achter alles. Goed? Voilà, dat kunnen we leren van de multimiljonairs of biljonairs, ik weet niet wat het ondertussen al zijn. Ze hebben in ieder geval veel geld.
All right, dan jullie weer bedankt om te luisteren als jullie vragen hebben zoals altijd. Laat ons weten op onze social media. Tot een volgende keer, bye bye.