Personal Trainer Worden

Gastblog: 5 redenen waarom je als coach BAPT Program Design moet volgen

krachttraining opleidingen program design

Toen ik drie maanden geleden besloot de opleiding Program Design te volgen bij BAPT, had ik nog geen ervaring in de coachingwereld. Ik had mijn personal trainer certificaat net op zak, maar ik miste het vertrouwen om effectief mensen een-op-een te begeleiden, laat staan programmaties maken. Daarom besloot ik de BAPT Program Design opleiding te volgen. 

Welke trainingsprotocollen bestaan er? Hoeveel rust programmeer ik tussen oefeningen? Is mijn klant klaar voor een compound lift zoals de back squat? En hoe zorg ik dat mijn klanten niet verveeld raken na enkele trainingsschema’s. Dat en nog tientallen andere vragen spookten in mijn hoofd toen ik net coach werd. Ik kan je met zekerheid zeggen dat al mijn vragen (en nog veel meer) beantwoord waren aan het einde van deze opleiding. In deze blog lees je vijf redenen waarom ik vind dat elke coach deze opleiding moet volgen.

 

1) Online coaching

De opleiding is volledig online, wat voor mij een enorme troef was. Ik keek waar en wanneer het mij uitkwam. In tegenstelling tot andere online, maar ook fysieke opleidingen is de individuele begeleiding die je krijgt een grote meerwaarde. Tien weken lang zijn er live coaching calls waar je terechtkan met al je vragen. Ook krijg je na elke case study een video met feedback. Tijdens een live opleiding zit je vaak in een grote groep waardoor er weinig tot geen tijd is voor individuele begeleiding. Daarbovenop heb je levenslang toegang tot de content, alleen maar voordelen aan deze online opleiding als je het mij vraagt! 

 

2) Strength standards 

Toen ik de module over strength standards bekeek, ging er een wereld voor mij open. Enkele jaren geleden begon ik met krachttraining en deed ik elke training minstens één compound lift. Volgens sociale media leek dat dé manier om zo efficiënt mogelijk aan kracht en spiermassa te winnen. Aangezien mijn basiskracht nog onvoldoende was, maar ik toch compound lifts bleef uitvoeren, kreeg ik al snel te maken met blessures. En dat is de reden waarom de strength standards ó zo belangrijk zijn voor iedereen die aan krachttraining doet. Nu weet ik exact wat mijn klanten moeten kunnen vooraleer ik een compound lift programmeer en laat ik ze niet dezelfde fout maken die ik in het verleden maakte door blindelings influencers op sociale media te volgen. 

 

3) Practice what you preach! 

Naast lessen kijken, studeren en programmeren moet je de theorie omzetten in praktijk. Een programma maken voor je klant is één ding, het zelf doen is iets anders. Tijdens de opleiding krijg je ook de opdracht om zelf aan de slag te gaan met de trainingsprotocollen. Want alles wat je klanten laat doen, moet je zelf uittesten. Zo leer je waar je op moet letten tijdens het uitvoeren van oefeningen, of de rust die je gekozen hebt ook effectief voldoende is enzovoort. Practice what you preach! 

 

4) Health vs. performance 

Uniek aan deze opleiding is dat je een onderscheid leert maken tussen een health en performance programmatie. Dit is afhankelijk van het doel van de klant en hoe het assessment eruitziet. Niet iedereen is klaar om meteen een uur krachttraining te doen, denk aan mensen die in een burn-out zitten. Bij deze klanten werk je een half uur aan mobilisatie, activatie, motorische controle en relaxatie. Je leert programma’s maken voor mensen die nog nooit getraind hebben, maar ook voor ervaren sporters en atleten. 

 

5) Nooit uitgeprogrammeerd 

Door je programmeer skills te verbeteren is het een pak makkelijker om schema na schema creatief te blijven. Je leert op een verantwoorde manier spelen met trainingsvariabelen zoals rust en herhalingen. Elke coach heeft als doel om klanten zo lang mogelijk te trainen en klanten houden van variatie. De manier waarop je leert programmeren tijdens deze opleiding heeft eindeloos veel mogelijkheden waardoor zowel je klanten als jijzelf nooit verveeld raken. 

 

Kortom, na het behalen van mijn diploma Program Design heb ik het vertrouwen én de kennis om voor elke klant een op maat gemaakt schema te maken, ongeacht de trainingservaring. Het is de investering méér dan waard!